Het is verstandig om iedere dag wat vet te eten. Per dag mag je ongeveer 70 gram vet eten waarvan 20 gram verzadigd vet.
Vet is belangrijk want het geeft je energie en zorgt ervoor dat de vitamines en mineralen die je eet makkelijk door je lichaam getransporteerd kunnen worden. Het zorgt er letterlijk voor dat alles goed en soepel door je lichaam glijdt.
Er is verschil tussen verzadigd vet en onverzadigd vet. In alle producten komt zowel verzadigd als onverzadigd vet voor. Alleen de verhoudingen verschillen enorm per product.
Verzadigd vet
Verzadigd vet komt veel voor in dierlijke producten, zoals vlees en zuivel of bijvoorbeeld koek en gebak gebakken met roomboter. Ook in sommige plantaardige producten zoals palmolie en kokosolie zit veel verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL cholesterol gehalte van het bloed. Een te hoog LDL cholesterol gehalte is niet goed voor hart- en bloedvaten. Dat kan hart- en vaatziekten veroorzaken. Verzadigd vet is gemakkelijk te herkennen doordat het op kamertemperatuur een vaste vorm heeft (zoals roomboter).
Onverzadigd vet
Je kunt verzadigd vet goed vervangen door onverzadigd vet. Onverzadigd vet vind je meestal in plantaardige producten zoals olijfolie of andere ‘zachte’ vetsoorten. Ook in vis, noten en avocado zitten veel onverzadigde vetten.
Onverzadigde vetten verlagen juist het LDL-cholesterol gehalte, dus het is een aanrader om regelmatig te bakken in olijfolie in plaats van in roomboter.
En als je de frituur dan toch een keertje aanzet: gebruik dan plantaardig frituurvet. Onverzadigd vet is te herkennen omdat het op kamertemperatuur vloeibaar is (zoals olie).
Omega 3 en Omega 6
Je hoort en leest misschien ook veel over Omega 3 en 6 vetten, maar wat zijn dat nu precies?
Omega 3 en Omega 6 vetten behoren tot de onverzadigde gezonde vetten. Er wordt een scheikundig onderscheid gemaakt tussen enkelvoudige onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten. Meervoudig onverzadigde vetten zijn weer te verdelen in omega 3 en omega 6 vetten. Omega 3 komt vooral voor in lijnzaadolie, raapzaadolie, walnoten en is soms toegevoegd aan margarine. Daarnaast is het te vinden in vis.
Omega 6 komt voor in zonnebloemolie, soja olie en margarine.
Eigenlijk is de hele verdeling niet zo belangrijk, veel belangrijker is dat je gevarieerd eet en dus voldoende onverzadigde vetten binnenkrijgt.
Volgende keer een blog over de verschillende soorten olie en hoe je ze het beste kunt gebruiken!