Overslaan en ga direct naar de inhoud

Alles over olie

In de vorige blog hebben we je bijgepraat over het belang van onverzadigde vetten en dat die vaak te vinden zijn in verschillende soorten olie. Maar welk soort olie gebruik je nu voor waarvoor? In deze blog geven we je een duidelijk antwoord per oliesoort. 

 

Olijfolie extra vergine

Extra vergine (of Vierge in het Frans) olijfolie is olie van de eerste koude persing en is de meest intense, smakvolle olijfolie. Dit is vaak ook de duurste olie. Een extra vergine olie gebruik je vooral om een salade aan te maken of bij ander koud gebruik. De smaak past natuurlijk uitstekend bij mediterrane gerechten. Soms is de smaak zelfs te heftig, zoals voor het maken van mayonaise of pesto. Het is ook niet aan te raden om in extra vergine olie te bakken. De olie kan niet zo heel heet worden en is eigenlijk niet gezond meer te gebruiken boven de 180 graden (net als boter). Bovendien is het zonde van je geld. Zodra je de olie warm maakt proef je de kwaliteit niet meer en gebruik je dus eigenlijk een te dure olie.

 

Olijfolie mild of classico

Uit latere persingen wordt de milde olijfolie gemaakt. In de supermarkt heeft de olie verschillende benamingen maar in ieder geval staat er dan geen ‘extra vergine’ op het etiket. De olie heeft een veel zachtere en mildere smaak. Deze olie is wel geschikt om in te bakken en is ook voordeliger qua prijs. Ik gebruik deze olie ook voor pesto, soms in combinatie met een beetje extra vergine. Olijfolie (beide soorten) bevat veel gezonde onverzadigde vetten en vitamine E. 

 

Zonnebloemolie 

Zonnebloemolie wordt gemaakt uit de pitten van de zonnebloem. De smaak is zeer neutraal, dus als dressing is deze olie minder interessant. Zonnebloemolie wordt gebruikt om in te bakken en is ook lekker in de mayonaise vanwege de neutrale smaak. Zonnebloemolie is erg goedkoop en heeft een gezond imago. Het bevat veel Omega 6 onverzadigde vetzuren. Het Voedingscentrum heeft zonnebloemolie opgenomen in de Schijf van Vijf. Er is echter inmiddels ook wetenschappelijk onderzoek waarin wordt beweerd dat Omega 6 vetten niet zo gezond zijn als het Voedingscentrum ons laat denken. Voor de zekerheid dus maar lekker afwisselen met olijfolie. 

 

Walnotenolie

Walnotenolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is dus goed voor je gezondheid. Walnotenolie gebruik je niet om in te bakken, dat is zonde van je geld. De smaak is echter fantastisch en het geeft een salade een heerlijke oppepper. Ik vind een klein flesje walnotenolie in de kast echt een aanrader. Het past bijvoorbeeld heel goed bij herfstachtige recepten met paddenstoelen.

 

Sesamolie

Sesamolie heeft ook een intense smaak en is heerlijk over Aziatische gerechten en salades. Ook sesamolie is vrij prijzig en dus zonde om in te bakken want het verliest veel smaak. Op het laatste een beetje toevoegen aan een warm gerecht kan wel. 

 

Koolzaadolie

Koolzaadolie kun je van Nederlandse bodem krijgen. Er is zowel milde olie om in te bakken als olie van de eerste koude persing om koud te gebruiken. Nederlandse koolzaadolie maakt weinig ‘foodmiles’ en is daarom behoorlijk duurzaam. Koolzaadolie bevat ook gezonde onverzadigde vetten. De smaak is vrij neutraal.

 

Lijnzaadolie

Wordt veel gebruikt door vegetariërs en veganisten vanwege het hoge gehalte aan Omega 3 vetten. Die krijgen zij wat minder binnen omdat ze geen vis eten. Lijnzaadolie is niet geschikt om in te bakken.

 

Kokosolie of kokosvet

Er is of was een echte hype gaande rondom kokosolie. Het zou een echte superfood zijn en mega gezond. Ee zijn een paar dieetgoeroes die erbij zweren. De waarheid is echter dat kokosolie heel veel ongezonde verzadigde vetten bevat. Er bestaat kokosolie met een echte kokossmaak en met een neutrale smaak. Kokosolie zou ik vooral links laten liggen. Er zijn genoeg andere oliesoorten om mee te werken. 

 

Palmolie of palmvet

Ook palmolie bevat veel ongezonde verzadigde vetten. Palmolie is goedkoop en wordt erg veel gebruikt in allerlei producten zoals chocopasta, pindakaas en koek. Voor de aanleg van palmbossen wordt veel oerwoud gekapt en dat is erg zonde. Palmolie is verreweg de meest gebruikte soort olie ter wereld. Maar het zou beter zijn als we de consumptie hiervan flink zouden kunnen terugbrengen, zowel voor de gezondheid als voor het klimaat. 

Cookieverklaring

Wij bakken graag Cookies. Onze website maakt ook gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacy statement.

Back to top