Overslaan en ga direct naar de inhoud

Waarom ik geen vleesvervangers eet

Deze week is het de Nationale week zonder vlees. En alhoewel onze kookworkshops niet strikt vegetarisch zijn, doen we hier toch graag aan mee. Ik ben er sowieso voorstander van om vlees en vis als accessoire te gebruiken en niet als hoofdbestanddeel van de maaltijd. Dat zijn bij ons de groentes. Veel vlees eten is niet gezond en ook niet goed voor het milieu. Daarom zijn bij mij de porties vlees en vis klein.

 

Maar vlees geeft smaak, bevat verschillende nuttige vitamines en mineralen en is eiwitrijk. en daarom blijft het voor ons een belangrijk onderdeel van onze weekmenu’s in de rest van het jaar.

 

Ik ben zelf flexitariër en dat betekent dat ik een aantal dagen van de week geen vlees of vis eet. Zo houden we ook voldoende budget over om kwalitatief goed vlees te kopen op de dagen dat we wel vlees eten. Zelf vind ik het ideaal om flexitariër te zijn. Ik heb de voordelen van de nuttige voedingswaarde van vlees en vis zonder na te hoeven denken over de vraag of ik bijvoorbeeld wel voldoende vitamine B12 binnenkrijg (zit alleen in dierlijke producten) en draag toch mijn steentje bij aan een betere wereld.  

 

Nu sta ik wel eens in de supermarkt bij het schap van de vleesvervangers dat alsmaar groter en groter wordt. Ik eigenlijk koop nooit vleesvervangers. Vlees en vis hebben veel smaak van zichzelf en dat hebben de vleesvervangers niet. Daarom zijn ze meestal erg zout en dat is nou niet echt gezond. De vleesvervangers bevatten vaak soja, en alhoewel dat beter is voor het milieu dan het eten van vlees, kies ik dan liever voor andere producten (van dichterbij) zoals peulvruchten. Bovendien zitten er behoorlijk wat ingrediënten in vleesvervangers die nodig zijn om de structuur en houdbaarheid te verbeteren, maar geen voedingswaarde leveren. Ik maak liever zelf een vega burger. 

Als je flexitariër bent zijn die vleesvervangers dus helemaal niet echt nuttig. Ik kan mij voorstellen dat dat voor vegetariërs en veganisten anders is. Dan is het prettig om af en toe te kunnen beschikken over de structuur van de vleesvervangers bij het koken en ook de toegevoegde vitamine B12 kan dan fijn zijn. 

 

Maar voor het grootste deel van de mensen geldt eigenlijk dat ze prima een paar dagen per week het vlees én de vleesvervangers links kunnen laten liggen. 

Daarom delen wij deze week een paar heerlijke gezonde vega recepten zonder vleesvervangers mét lekker veel groente. Volgende week nemen we dan weer een klein stukje vlees of vis. 

Mascha Perquin

Cookieverklaring

Wij bakken graag Cookies. Onze website maakt ook gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacy statement.

Back to top