Overslaan en ga direct naar de inhoud

Budgetkoken

In de komende winterperiode willen we allemaal een beetje besparen om de stijgende prijzen te compenseren. Daarom vandaag een blog over budgetkoken:

Ik krijg vaak de opmerking dat gezond eten duur is en dat veel mensen zich geen verse groente en fruit kunnen veroorloven. Dat is ook heel lastig, maar het kan wel. Het kost alleen wel meer tijd en die heeft niet iedereen. Ik ken verschillende mensen die met een bijstandsuitkering toch heerlijk vers eten. Budgetkoken gaat namelijk niet alleen om slim kopen maar ook om het slim koken en slim bewaren. Hopelijk brengen we je vandaag een beetje op weg.

Slim kopen

Begin met een planning of weekmenu zodat je niet te veel in de verleiding komt om impulsaankopen te doen. Bekijk de aanbiedingen en kies voor groente en fruit van het seizoen. Die zijn echt veel voordeliger. Koop weinig vlees, zo houd je meer geld over voor groente. Vlees is duur en je hebt er maar een klein beetje van nodig. Ik gebruik het meer als accessoire dan als hoofdbestanddeel. Loop vooral langs het vriesvak. Veel groente is daar goedkoper, net zo lekker en net zo gezond. Deze groentes zijn al snel na de oogst ingevroren en hebben dus nog weinig vitamines verloren. En bekijk ook de recept-pakketten van de supermarkt. De consumentenbond heeft berekend dat die voordeliger zijn dan het los kopen van ingrediënten.

 

Slim koken

Kook zoveel mogelijk zelf. Kant en klare maaltijden zijn in verhouding behoorlijk prijzig. Kook vooral niet te veel zodat je niets hoeft weg te gooien. Gebruik een weegschaaltje. Hoe veel gram rijst, aardappelen etc. eten jullie? Maak 2 keer per week een maaltijd met restjes uit je koelkast van de andere maaltijden. Ik koop meestal voor 3 dagen en eet de vierde dag de restjes op. Als ik bijvoorbeeld bleekselderij koop dan heb ik altijd nog wat stengels over. Die gebruik dan op de restjesdag. De ideale restjesrecepten zijn gebakken eieren, hartige taart en soep. Daar kan werkelijk alles in. Op de foto hierboven heb ik gebakken eitjes gemaakt in een muffinvorm. Ook leuk!

Een ander aspect is energiebewust koken. Wist je dat de aardappelen ook gaar worden als je het gas 5 minuten eerder uitzet? Kook ook met het deksel op de pan. Dat bespaart kosten. 

 

Slim bewaren

Let op het verschil tussen THT en TGT. TGT betekent ‘te gebruiken tot’ en is vooral te vinden op vlees en vis. Deze datum is echt leidend en moet je niet overschrijden. THT betekent ‘TENMINSTE houdbaar tot’ en zie je op veel andere producten staan. Voor zuivel geldt bijvoorbeeld dat die nog dagenlang houdbaar is na de verstreken datum. Ruiken en proeven zijn de beste graadmeter. Kijk ook eens naar de temperatuur van je koelkast. Veel koelkasten staan te warm afgesteld. Als je de koelkast op 4 graden zet en je vriezer op -20 zijn je producten echt langer houdbaar. 

 

Succes en eet smakelijk!

Mascha Perquin 

Cookieverklaring

Wij bakken graag Cookies. Onze website maakt ook gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacy statement.

Back to top