Overslaan en ga direct naar de inhoud

Alles over koolhydraten

De laatste tijd wordt er veel over koolhydraten geschreven. Zijn ze nou gezond of ongezond? Word je er nou dik van of juist niet? Soms ben je het overzicht even helemaal kwijt. Om weer wat helderheid te krijgen hebben wij uitgezocht hoe het nu zit met koolhydraten.

 

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn, net als vetten en eiwitten voedingsstoffen. Je lichaam zet de koolhydraten om in glucose en dat geeft de energie die je nodig hebt om te bewegen, denken, functioneren etc. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn ze belangrijk. Je hersenen kunnen zelfs niet zonder.

 

Soorten koolhydraten

Er bestaat wel een verschil in welke soort koolhydraten je neemt.

Er zijn enkelvoudige en complexe koolhydraten en er is ook een verdeling tussen verteerbare en niet verteerbare koolhydraten.

 

 

Enkelvoudige koolhydraten

De enkelvoudige koolhydraten bestaan uit slecht één soort molecuul en zijn vooral suikers.

De enkelvoudige koolhydraten worden ook wel eens snelle of slechte koolhydraten genoemd. Het lichaam kan ze namelijk snel opnemen in het bloed waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt.

Deze enkelvoudige koolhydraten zijn minder gezond dan de complexe koolhydraten, want hoe langzamer je bloedsuikerspiegel juist stijgt, hoe beter. 

Enkelvoudige koolhydraten zitten o.a. in suiker, frisdrank, vruchtensap, snoep en gebak. Maar ook in wit brood, witte rijst, witte pasta, bewerkte vleeswaren, bewerkte ontbijtgranen (zoals Qruesli) en kant en klare tomatensauzen.

 

Complexe koolhydraten

Complexe koolhydraten zorgen voor een langer verzadigd gevoel, waardoor je minder snel weer honger hebt en daardoor het risico dat je te veel calorieën eet, beperkt.  

Complexe koolhydraten zitten onder andere in volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkoren tarwebrood of andere volkoren broodsoorten (zoals spelt). Daarnaast zijn ze te vinden in groente en fruit, peulvruchten en quinoa.

 

Complexe koolhydraten kan je weer opdelen in verteerbare en onverteerbare koolhydraten. De onverteerbare koolhydraten zijn de vezels. Deze leveren geen energie, maar zijn erg belangrijk voor een goede darmfunctie. Ook verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

 

 

De Gezondheidsraad adviseert om 40 tot 70% van je energie uit koolhydraten te halen, voor een gezonde voeding.  Als je minder dan 40% van je energie uit koolhydraten haalt, gaat je lichaam andere systemen aanspreken om je bloedsuikerspiegel constant te houden.

Onze weekmenu’s bevatten een gezonde portie koolhydraten van ongeveer 40-45%, maar ook niet te veel, want veel mensen willen wel graag een beetje slanker worden. 70% is wat ons betreft echt niet nodig om goed te functioneren. Uiteraard adviseren wij je om complexe koolhydraten te eten en de hoeveelheid enkelvoudige koolhydraten te beperken.

 

Dus koolhydraten zijn helemaal geen probleem, maar eet wel de goede koolhydraten!

Cookieverklaring

Wij bakken graag Cookies. Onze website maakt ook gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacy statement.

Back to top