Nieuws

Nudging

Nudging

24-11-2020

Een duwtje in de gezonde richting: Nudging

 

Medewerkers die gezond en fit zijn, zijn creatiever, productiever en minder vaak ziek. Een gezonde werkomgeving stimuleert ook om thuis ook gezonder te leven. Veel werkgevers begrjjpen dit en zijn al volop aan de slag. Een vraag die ons vaak gesteld wordt is: “Hoe bereik ik de medewerkers die een verandering van leefstijl het meest nodig hebben? Meestal komen alleen de medewerkers naar activiteiten die toch al gezond leven. Maar wat doen we met de rest?” Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid voor het maken van een gezondere keuze natuurlijk bij de werknemer zelf. Dus de vraag is eigenlijk hoe je ervoor kunt zorgen dat werknemers makkelijker keuzes maken die hun professionele ontwikkeling ten goede komen? 

 

Eén van de manieren die wij toepassen in onze werkwijze is nudging. Nudging kan worden omschreven als: een duwtje in de goede richting geven door de goede keuze makkelijker en aantrekkelijker te maken. Thaler (een Amerikaanse economist) en Sunstein (een Amerikaanse rechtsgeleerde) worden als grondleggers van deze strategie gezien. Zij omschrijven nudging als elk aspect van de keuzearchitectuur die het gedrag van mensen op voorspelbare wijze kan veranderen, zonder dat je opties verbiedt of de financiële stimulansen zoals tijd en geld aanzienlijk wijzigt. Nudging speelt veel meer in op onbewuste denkprocessen in plaats van op bewuste denkprocessen van de mens.  

 

Op een dag worden er ontzettend veel keuzes gemaakt. Dit zijn lang niet altijd rationele keuzes. Als het om gezond eten gaat denken we dat met bewustwording mensen kunnen veranderen, maar de meeste eetkeuzes worden helemaal niet rationeel gemaakt. Denk maar aan het beroemde voorbeeld van het boodschappen doen terwijl je trek hebt. Of het op ooghoogte leggen van de producten waar de supermarkt veel aan verdient. 

 

Nudges of duwtjes werken zo goed, omdat deze niet afhankelijk zijn van cognitieve capaciteiten, discipline, intelligentie of aandacht. Nudges spelen juist in op het onbewuste systeem, het speelt in op vuistregels, ook wel heuristieken. Deze worden gestuurd door vorige beslissingen en door kenmerken van de omgeving.

We kunnen nudging ook kunnen inzetten om de gezonde keuze te stimuleren. 

In ons bedrijf zeggen we altijd heel simpel: Verleiden is net zo belangrijk als opleiden!

 

Wat zijn belangrijke aspecten als je nudging wilt toepassen?

Thaler en Sunstein geven er wel 8, maar wij beperken ons even tot de belangrijkste:

 

1. Aantrekkelijkheid en zichtbaarheid: Mensen geven voorkeur aan iets dat er aantrekkelijk uit ziet. Het is logisch dat je een bord met een gezonde maaltijd eerder wilt opeten dan een slordig bordje waar het eten een onaantrekkelijk prutje lijkt. Hoe zichtbaarder een product is, hoe eerder mensen dat product zullen kiezen. Ook de volgorde van presenteren maakt verschil. Door het voorop plaatsen van gezonde producten, maken mensen ook verderop in de winkel (of de bedrijfskantine) gezondere keuzes. 

2. De standaard optie de meest aantrekkelijk maken: Denk aan de Mac Donalds waar je een small, medium of large Cola kunt bestellen. De meeste mensen kiezen voor medium. Je kunt dit ook inzetten in je bedrijfsrestaurant waar je de keuze tussen small, medium en large salades en soepen kunt geven. Veel mensen vinden kiezen lastig. Door de beste optie als standaardoptie te presenteren, zullen de meeste mensen voorspelbaar kiezen zonder zich daartoe verplicht te voelen. 

3. Gemak: Hoe makkelijker je het voor mensen maakt, hoe groter de kans dat ze het gaan doen. Logisch toch? Daarom maken wij weekmenu’s met boodschappenlijsten en kunnen mensen die op hun telefoon bekijken via een app. Altijd bij de hand en je hoeft niet enorm veel moeite te doen om je boodschappenkar met gezonde dingen te vullen. Zo hoeft de medewerker niet zijn hoofd hoeft te breken over de vraag: Wat eten we vanavond? Veel mensen willen best wel gezonder eten, maar weten gewoon niet hoe. In plaats van ze dat heel omslachtig te leren, kunnen ze ook met handige hulpmiddelen heel veel gezondheidswinst boeken. 

4.Humor en fun: De welbekende vlieg in de wc pot is een perfect voorbeeld van nudging. Iedereen heeft een glimlach op zijn gezicht als ze de vlieg zien en de wc pot blijft een stuk schoner! Bij het beïnvloeden van de gezonde keuze kun je ook vrolijkheid en fun inzetten. Als je wilt dat mensen gezonder gaan eten kun je een strenge kennisworkshop organiseren, maar je kunt er ook een teamuitje van maken waarbij je gaat koken en ondertussen kennis opdoet. Dat is het fundament onder ons bedrijf! 

5. Feedback: Van feedback kun je leren en het is ook handig als reminder of juist om je te vertellen dat je goed bezig bent. Bij sommige bedrijven hebben ze de te verbrandde calorieën bijvoorbeeld op de traptreden staan. Maar het kan ook digitaal door bijvoorbeeld een reminder te krijgen dat je nog een glas water moet drinken. 

 

Wil jij ook met vrolijkheid, gemak en aantrekkelijkheid aan de slag om de medewerkers te verleiden een gezondere keuze te maken?

Neem contact met ons op voor een uitgekiend programma. We hebben volop online en offline oplossingen!

Meer nieuws

Blue Monday
Blue Monday
18-1-2021
Vandaag is het Blue Monday!De dagen zijn korter, de bomen kaal en de zon laat zich niet al te vaak zien. Brrr….Word jij daar ook niet zo blij van? Heb je minder energie, raak je af en toe een beetje verkouden en krijg je zin in ‘troosteten’ zoals snoep en vet? We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet om de donkere maanden door te komen: Tip 1: Zorg ervoor dat je voldoende vitamines binnen krijgt zoals vitamine C (erg goed voor een goede weerstand) en vitamine D. Vitamine C zit natuurlijk in de bekende sinaasappel, maar ook heel veel in paprika en lekkere wintergroente als boerenkool of spruitjes. Vitamine D zit onder andere in vette vis soorten, volle melk, vlees, margarine, roomboter, eieren en avocado. Tip 2: Voorkom een suikerdip. Eet niet te veel suikers, maar houd je bloedsuikerspiegel in balans. De bloedsuikerspiegel heeft betrekking op delen van de hersenen die stemming en emoties te reguleren. Zo raak je te niet te veel in een dip. Tip 3: Ga regelmatig even naar buiten voor een frisse neus. Juist als je maandenlang ‘s morgens in het donker vertrekt en ook weer in het donker thuis komt is een lunchwandeling in de frisse buitenlucht een erg goed idee. Tip 4: Slaap gezond. Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent, maar geef niet toe aan de behoefte om overdreven lang in bed te liggen. Tussen de 7 en 9 uur is een goede richtlijn. Tip 5: Vakantie: een vakantie naar de zon zou in deze tijd van het jaar ideaal zijn, maar ja,dat kan helaas niet altijd. En dit Corona jaar al helemal niet. Maar, blijf niet thuis zitten sippen, ga er op uit, tenslotte is regen ook maar water. Hup, lekker het huis uit.
Feiten en fabels over koolhydraatbeperkt eten
Feiten en fabels over koolhydraatbeperkt eten
7-1-2021
Blog: Alles over koolhydraten De laatste tijd wordt er veel over koolhydraten geschreven. Zijn ze nou gezond of ongezond? Word je er nou dik van of juist niet? Soms ben je het overzicht even helemaal kwijt. Om weer wat helderheid te krijgen hebben wij uitgezocht hoe het nu zit met koolhydraten. Wat zijn koolhydraten? Koolhydraten zijn, net als vetten en eiwitten voedingsstoffen. Je lichaam zet de koolhydraten om in glucose en dat geeft de energie die je nodig hebt om te bewegen, denken, functioneren etc. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn ze belangrijk. Je hersenen kunnen zelfs niet zonder. Soorten koolhydraten Er bestaat wel een verschil in welke soort koolhydraten je neemt. Er zijn enkelvoudige en complexe koolhydraten en er is ook een verdeling tussen verteerbare en niet verteerbare koolhydraten. Enkelvoudige koolhydraten De enkelvoudige koolhydraten bestaan uit slecht één soort molecuul en zijn vooral suikers. De enkelvoudige koolhydraten worden ook wel eens snelle of slechte koolhydraten genoemd. Het lichaam kan ze namelijk snel opnemen in het bloed waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Deze enkelvoudige koolhydraten zijn minder gezond dan de complexe koolhydraten, want hoe langzamer je bloedsuikerspiegel juist stijgt, hoe beter. Enkelvoudige koolhydraten zitten o.a. in suiker, frisdrank, vruchtensap, snoep en gebak. Maar ook in wit brood, witte rijst, witte pasta, bewerkte vleeswaren, bewerkte ontbijtgranen (zoals Qruesli) en kant en klare tomatensauzen. Complexe koolhydraten Complexe koolhydraten zorgen voor een langer verzadigd gevoel, waardoor je minder snel weer honger hebt en daardoor het risico dat je te veel calorieën eet, beperkt. Complexe koolhydraten zitten onder andere in volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkoren tarwebrood of andere volkoren broodsoorten (zoals spelt). Daarnaast zijn ze te vinden in groente en fruit, peulvruchten en quinoa. Complexe koolhydraten kan je weer opdelen inverteerbare en onverteerbare koolhydraten.De onverteerbare koolhydraten zijn de vezels. Deze leveren geen energie, maar zijn erg belangrijk voor een goede darmfunctie. Ook verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. De Gezondheidsraad adviseert om 40 tot 70% van je energie uit koolhydraten te halen, voor een gezonde voeding.Als je minder dan 40% van je energie uit koolhydraten haalt, gaat je lichaam andere systemen aanspreken om je bloedsuikerspiegel constant te houden. Onze weekmenu’s bevatten een gezonde portie koolhydraten van ongeveer 40-45%, maar ook niet te veel, want veel mensen willen wel graag een beetje slanker worden. 70% is wat ons betreft echt niet nodig om goed te functioneren. Uiteraard adviseren wij je om complexe koolhydraten te eten en de hoeveelheid enkelvoudige koolhydraten te beperken. Dus koolhydraten zijn helemaal geen probleem, maar eet wel de goede koolhydraten! Veel Nederlanders eten ’s morgens brood, ‘s middags brood en ’s avonds aardappelen, rijst of pasta. Dat is inderdaad vaak wel een beetje veel van het goede. Dus gemiddeld genomen zouden veel mensen gebaat zijn bij het verminderen van de koolhydraten. Neem tussen de middag eens een soep of salade in plaats van de standaard boterhammetjes. Dat scheelt al een heleboel. Maar ja, zoals dat gaat met diëten is er nu weer een grote groep mensen doorgeslagen de andere kant op en is koolhydraat arm eten een enorme hype. Trek je daar liever niets van aan en eet gerust koolhydraten. Aardappelen bevatten bijvoorbeeld niet alleen koolhydraten, maar ook heel veel nuttige mineralen en vitamines. Zonde als je die mist!
Blog: Leefstijl als medicijn tegen Corona
Blog: Leefstijl als medicijn tegen Corona
1-12-2020
Recente cijfers laten zien dat de ontwikkeling van Corona samenhangt met leefstijl gerelateerde ziekten. Het belang van een goede leefstijl lijkt hiermee nog nooit zo duidelijk geweest, maar waarom besteedt de overheid hier dan niet meer aandacht aan? Sinds het preventieakkoord geeft de overheid zo’n 30 miljoen euro per jaar uit aan preventie(Rijksoverheid, 2018). Dit lijkt veel, maar in 2019 had de overheid 106,2 miljard euro te besteden aan zorg en welzijn(CBS, 2020). Risicogroepen Hetcoronavirus kent twee risicogroepen. Mensen die ouder zijn dan 70 jaar en volwassenen (ouder dan 18 jaar) met onderliggende aandoeningen. Bij de eerste coronagolf bleek dat bij 70% van de overledenen onder de 70 jaar sprake was van een onderliggende aandoening. Deze bestonden vooral uit hart- en vaatziekten (43,2%), diabetes (25,7%) en chronische longaandoeningen (23,7%). Een kenmerk van hart- en vaatziekten en diabetes is dat deze ziektes vaak gepaard gaan met overgewicht en obesitas. Het is dan ook niet opmerkelijk dat volgens Diederik Gommers(voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care) 80% van de intensive care patiënten met Corona overgewicht heeft. Overgewicht in beeld In 2019 had 50,1% van de Nederlanders overgewicht, waarvan 14,7% obesitas. Voorspellingen wijzen erop dat dit aantal de komende jaren alleen nog maar zal toenemen(Volksgezondheidszorg). De stijging van overgewicht is een belangrijk probleem voor de volksgezondheid, omdat het meer mensen vatbaar maakt voor stofwisselings- en infectie ziekten. Dit wordt veroorzaakt doordat overmatig vet kan leiden tot chronische ontstekingen in het lichaam en daarmee tot een minder goed werkend immuunsysteem. Daarnaast blijkt dat mensen met obesitas langer ziek zijn en ook langer besmettelijk blijven. Belang preventie De feiten over de invloed van de leefstijl op Corona geven stof tot nadenken. Want hoe zou Corona zich hebben ontwikkeld als er geen leefstijlziekten zouden zijn? Zonder leefstijlziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes, zouden er minder mensen met ernstige Corona klachten zijn. Met als gevolg dat minder mensen met corona op de intensive care belanden. Hiermee neemt de druk op de zorg af en waren de maatregelen die ons land financieel zo hard hebben geraakt, misschien wel helemaal niet nodig. Overheidssteun Toch blijft de overheid het lastig vinden om geld voor preventie vrij te maken. Sinds het preventieakkoord geeft de overheid zo’n 30 miljoen euro per jaar uit aan preventie(Rijksoverheid, 2018). Dit lijkt veel, maar in 2019 had de overheid 106,2 miljard euro te besteden aan zorg en welzijn(CBS, 2020). Op dit moment maakt de overheid wel geld vrij voor coronasteun, maar preventieve maatregelen voor de gezondheid op de langere termijn blijven uit(Rijksoverheid, 2020). Het nieuwe normaal En juist deze preventieve maatregelen zijn zo belangrijk, want we zullen nog vaker met onbekende infectieziekten in aanmerking komen. Het wordt daarom tijd dat zowel bij de overheid als de samenleving de gezondheid centraal komt te staan.Dat zou het nieuwe normaal moeten zijn!
Gezond eten tijdens het thuiswerken
Gezond eten tijdens het thuiswerken
24-11-2020
Veel mensen werken op dit moment thuis als gevolg van Corona en de voorraadkasten zijn bij de meeste mensen goed gevuld. Dat kan een gevaarlijke combinatie zijn. Hoe zorg je ervoor dat je gezond eet en niet te veel de voorraadkast plundert? Laten we beginnen met de voordelen. Nu je thuiswerkt heb je tussen de middag de mogelijkheid om wat anders te eten dan een gewone boterham. Eet een lekkere salade of soep en je hebt alvast een groot gedeelte van de benodigde 250 gram groente binnen. Wellicht heb je nu ook wat meer tijd om te experimenteren. Op voorwaarde dat jouw supermarkt niet steeds leeg geroofd is, kun je dus nu lekker aan de slag met nieuwe, gezonde recepten. Wellicht is dit ook juist het moment om je gehele leefstijl eens echt onder de loep te nemen en echt de boel flink op te schudden. Maar er kleven ook een paar gevaren aan het thuis werken: Je dagritme is anders omdat je niet naar je werk gaat. Je staat misschien later op en je hoeft je niet netjes aan te kleden. Dat kan leiden tot ander eetgedrag. Je slaat het ontbijt over of eet onregelmatiger. Ook is de sociale controle van je collega’s nu weg gevallen. Als er een pot snoep op de afdeling staat dan zal je die snoep minder snel pakken als je daarvoor steeds langs je collega’s moet lopen. Nu kun je onbeschaamd dooreten. En misschien heb je wel de neiging om jezelf te ‘verwennen’ met zoet en vettigheid omdat je het zwaar hebt en je niet blij bent. Wij geven je 5 tips om gezond te blijven: Houd je normale dagritme zoveel mogelijk aan. Je biologische klok, je darmen en hormonen zijn gebaat bij een regelmatig ritme. Maak gebruik van de kansen die deze tijd ook biedt: experimenteer met nieuwe recepten en wijzig je leefstijl. Zet gezonde dingen thuis in het zicht, zoals de fruitschaal of snackgroente. Blijf bewegen. Dat kan buiten als je in een rustige omgeving woont waar weinig mensen zijn, maar kan natuurkijk ook binnen. Er zijn heel veel leuke work-outs via internet te volgen. Ga toch af en toe even een frisse neus halen. Dat kan in je achtertuin of op het balkon en anders op straat. Maar houd afstand van elkaar! Rijd anders met de auto even naar een rustige omgeving en maak daar een wandeling. Wil je aan de slag met nieuwe recepten, voedingsschema’s en weekmenu’s? Download dan onze handige Personal Food Coach app. Dan kan je ook nog lekker makkelijk met ons chatten.