Nieuws

Gezond eten tijdens het thuiswerken
Gezond eten tijdens het thuiswerken
24-11-2020
Veel mensen werken op dit moment thuis als gevolg van Corona en de voorraadkasten zijn bij de meeste mensen goed gevuld. Dat kan een gevaarlijke combinatie zijn. Hoe zorg je ervoor dat je gezond eet en niet te veel de voorraadkast plundert? Laten we beginnen met de voordelen. Nu je thuiswerkt heb je tussen de middag de mogelijkheid om wat anders te eten dan een gewone boterham. Eet een lekkere salade of soep en je hebt alvast een groot gedeelte van de benodigde 250 gram groente binnen. Wellicht heb je nu ook wat meer tijd om te experimenteren. Op voorwaarde dat jouw supermarkt niet steeds leeg geroofd is, kun je dus nu lekker aan de slag met nieuwe, gezonde recepten. Wellicht is dit ook juist het moment om je gehele leefstijl eens echt onder de loep te nemen en echt de boel flink op te schudden. Maar er kleven ook een paar gevaren aan het thuis werken: Je dagritme is anders omdat je niet naar je werk gaat. Je staat misschien later op en je hoeft je niet netjes aan te kleden. Dat kan leiden tot ander eetgedrag. Je slaat het ontbijt over of eet onregelmatiger. Ook is de sociale controle van je collega’s nu weg gevallen. Als er een pot snoep op de afdeling staat dan zal je die snoep minder snel pakken als je daarvoor steeds langs je collega’s moet lopen. Nu kun je onbeschaamd dooreten. En misschien heb je wel de neiging om jezelf te ‘verwennen’ met zoet en vettigheid omdat je het zwaar hebt en je niet blij bent. Wij geven je 5 tips om gezond te blijven: Houd je normale dagritme zoveel mogelijk aan. Je biologische klok, je darmen en hormonen zijn gebaat bij een regelmatig ritme. Maak gebruik van de kansen die deze tijd ook biedt: experimenteer met nieuwe recepten en wijzig je leefstijl. Zet gezonde dingen thuis in het zicht, zoals de fruitschaal of snackgroente. Blijf bewegen. Dat kan buiten als je in een rustige omgeving woont waar weinig mensen zijn, maar kan natuurkijk ook binnen. Er zijn heel veel leuke work-outs via internet te volgen. Ga toch af en toe even een frisse neus halen. Dat kan in je achtertuin of op het balkon en anders op straat. Maar houd afstand van elkaar! Rijd anders met de auto even naar een rustige omgeving en maak daar een wandeling. Wil je aan de slag met nieuwe recepten, voedingsschema’s en weekmenu’s? Download dan onze handige Personal Food Coach app. Dan kan je ook nog lekker makkelijk met ons chatten.
Nudging
Nudging
24-11-2020
Een duwtje in de gezonde richting: Nudging Medewerkers die gezond en fit zijn, zijn creatiever, productiever en minder vaak ziek. Een gezonde werkomgeving stimuleert ook om thuis ook gezonder te leven. Veel werkgevers begrjjpen dit en zijn al volop aan de slag. Een vraag die ons vaak gesteld wordt is: “Hoe bereik ik de medewerkers die een verandering van leefstijl het meest nodig hebben? Meestal komen alleen de medewerkers naar activiteiten die toch al gezond leven. Maar wat doen we met de rest?” Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid voor het maken van een gezondere keuze natuurlijk bij de werknemer zelf.Dus de vraag is eigenlijk hoe je ervoor kunt zorgen dat werknemers makkelijker keuzes maken die hun professionele ontwikkeling ten goede komen? Eén van de manieren die wij toepassen in onze werkwijze is nudging. Nudging kan worden omschreven als: een duwtje in de goede richting geven door de goede keuze makkelijker en aantrekkelijker te maken. Thaler (een Amerikaanse economist) en Sunstein (een Amerikaanse rechtsgeleerde) worden als grondleggers van deze strategie gezien. Zij omschrijven nudging als elk aspect van de keuzearchitectuur die het gedrag van mensen op voorspelbare wijze kan veranderen, zonder dat je opties verbiedt of de financiële stimulansen zoals tijd en geld aanzienlijk wijzigt. Nudging speelt veel meer in op onbewuste denkprocessen in plaats van op bewuste denkprocessen van de mens. Op een dag worden er ontzettend veel keuzes gemaakt. Dit zijn lang niet altijd rationele keuzes. Als het om gezond eten gaat denken we dat met bewustwording mensen kunnen veranderen, maar de meeste eetkeuzes worden helemaal niet rationeel gemaakt. Denk maar aan het beroemde voorbeeld van het boodschappen doen terwijl je trek hebt. Of het op ooghoogte leggen van de producten waar de supermarkt veel aan verdient. Nudges of duwtjes werken zo goed,omdat deze niet afhankelijk zijn van cognitieve capaciteiten, discipline, intelligentie of aandacht. Nudges spelen juist in op het onbewuste systeem, het speelt in op vuistregels, ook wel heuristieken. Deze worden gestuurd door vorige beslissingen en door kenmerken van de omgeving. We kunnen nudging ook kunnen inzetten om de gezonde keuze te stimuleren. In ons bedrijf zeggen we altijd heel simpel: Verleiden is net zo belangrijk als opleiden! Wat zijn belangrijke aspecten als je nudging wilt toepassen? Thaler en Sunstein geven er wel 8, maar wij beperken ons even tot de belangrijkste: 1. Aantrekkelijkheid en zichtbaarheid:Mensen geven voorkeur aan iets dat er aantrekkelijk uit ziet. Het is logisch dat je een bord met een gezonde maaltijd eerder wilt opeten dan een slordig bordje waar het eten een onaantrekkelijk prutje lijkt. Hoe zichtbaarder een product is, hoe eerder mensen dat product zullen kiezen. Ook de volgorde van presenteren maakt verschil. Door het voorop plaatsen van gezonde producten, maken mensen ook verderop in de winkel (of de bedrijfskantine) gezondere keuzes. 2. De standaard optie de meest aantrekkelijk maken:Denk aan de Mac Donalds waar je een small, medium of large Cola kunt bestellen. De meeste mensen kiezen voor medium. Je kunt dit ook inzetten in je bedrijfsrestaurant waar je de keuze tussen small, medium en large salades en soepen kunt geven. Veel mensen vinden kiezen lastig. Door de beste optie als standaardoptie te presenteren, zullen de meeste mensen voorspelbaar kiezen zonder zich daartoe verplicht te voelen. 3. Gemak:Hoe makkelijker je het voor mensen maakt, hoe groter de kans dat ze het gaan doen. Logisch toch? Daarom maken wij weekmenu’s met boodschappenlijsten en kunnen mensen die op hun telefoon bekijken via een app. Altijd bij de hand en je hoeft niet enorm veel moeite te doen om je boodschappenkar met gezonde dingen te vullen. Zo hoeft de medewerker niet zijn hoofd hoeft te breken over de vraag: Wat eten we vanavond? Veel mensen willen best wel gezonder eten, maar weten gewoon niet hoe. In plaats van ze dat heel omslachtig te leren, kunnen ze ook met handige hulpmiddelen heel veel gezondheidswinst boeken. 4.Humor en fun:De welbekende vlieg in de wc pot is een perfect voorbeeld van nudging. Iedereen heeft een glimlach op zijn gezicht als ze de vlieg zien en de wc pot blijft een stuk schoner! Bij het beïnvloeden van de gezonde keuze kun je ook vrolijkheid en fun inzetten. Als je wilt dat mensen gezonder gaan eten kun je een strenge kennisworkshop organiseren, maar je kunt er ook een teamuitje van maken waarbij je gaat koken en ondertussen kennis opdoet. Dat is het fundament onder ons bedrijf! 5. Feedback:Van feedback kun je leren en het is ook handig als reminder of juist om je te vertellen dat je goed bezig bent. Bij sommige bedrijven hebben ze de te verbrandde calorieën bijvoorbeeld op de traptreden staan. Maar het kan ook digitaal door bijvoorbeeld een reminder te krijgen dat je nog een glas water moet drinken. Wil jij ook met vrolijkheid, gemak en aantrekkelijkheid aan de slag om de medewerkers te verleiden een gezondere keuze te maken? Neem contact met ons op voor een uitgekiend programma. We hebben volop online en offline oplossingen!
Nieuw: De fitbox
Nieuw: De fitbox
11-8-2020
Voorde zomer hebben we al een beetje geëxperimenteerd met onze nieuwe dienst:De Mama Mascha Fitbox. Nade zomervakantie starten we er definitief mee! Iedere week koken we 2lekkere en koolhydraatbeperkte dagmenu's (dus ontbijt, lunch, diner én tussendoortjes!) uit onze Personal Food Coach App en jij hoeft het alleen maar te bestellen en op te eten! Onze menu's zijn gemaakt door een diëtiste en dus ben jij verzekerd van een uitgebalaneerde box met veel voedingswaarde en weinig koolhydraten en calorieën. En natuurlijk serveren we minimaal 350 gram groente per dag. Bij iedere box (die we komen bezorgen!) ontvang je de exacte voedingswaardes van die dag bijgeleverd. Hoe werkt het? 1. Wij publiceren het menu op deze site en social media. Hetmenu bestaat uit een ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Je kunt kiezen uit 1700 of 2200 calorieën. 2. Via de webshop kun je bestellen. Kies het aantal personen dat je wilt bestellen en welke boxen je wilt hebben. Wij bezorgen iedere woensdagavond in Leeuwarden. Zorg wel dat er iemand thuis is. Wij transporteren de boxen gekoeld, maar deze moeten ook in de koeling nadat je ze thuis hebt ontvangen. 3. Jekunt de boxen op donderdag en vrijdag eten. De maaltijden zijn daarna niet meer houdbaar. 4. Op donderdag en/of vrijdag ben jij lekker lazy and healthy! Je zit niet vast aan een abonnement, voorlopig draaien we gewoon lekker zo. Vrijheid, blijheid. We zien wel hoe het zich ontwikkelt. Naturlijk hopen we dat het goed loopt en we het aantal dagen kunnen uitbreiden. Wil je wel een abonnement? Natuurlijkmag dat ook. Mail ons dan via info@mamamasscha.nl en we kijken wat voor jou goed werkt.
Hooikoorts en voeding
Hooikoorts en voeding
15-4-2020
De lente is begonnen en de zon schijnt volop! Heerlijk, maar de mensen onder ons die last hebben van hooikoorts genieten hier soms wat minder van. In deze blog doen we onderzoek naar het effect van voeding op hooikoorts. Wat zijn de meningen van de deskundigen? Wij zochten het voor je uit. Wat is hooikoorts? Hooikoorts is eenallergische reactie. Normaliter maakt je lichaam antistoffen aan als er een allergene stof in het lichaam komt. Wanneer je allergisch bent, is dit proces verstoord waardoor het lichaam heftiger op de allergene stof reageert. Het geeft als het ware een over reactie. Tijdens deze reactie komthistaminevrij. Als jehooikoortshebt ben je allergisch voor bepaalde pollen of stuifmelen. Deze kunnen van bomen, planten of grassen afkomstig zijn. Hooikoorts is een seizoensgebonden allergie, waarbij de reacties op de stuifmelen/pollen liggen tussen maart en oktober. Kruisreactie Vaak zien we dat mensen met hooikoorts ook allergisch zijn voor bepaalde etenswaren, bijvoorbeeld voor appels, wortels of tomaten. Dit noemen we eenkruisreactie. Dit komt omdat de allergenen in deze producten verwant zijn aan de allergenen in pollen. In onderstaand schema zie je welke kruisreacties veel voorkomen bij de verschillende soorten pollen. Zo’n 62% van mensen met een berkenpollenallegie heeft ook een voedselallergie. Pollensoort Kruisreactie op Graspollen Aardappel, tarwe, tomaat, pinda en boekweit Bijvoetpollen Bepaalde kruiden en specerijen, met name selderij, anijs en koriander en wortel Berkenpollen Bepaalde fruitsoorten (met name appel, peer, kers en abrikoos), noten (met name hazelnoot), wortel, selderij en aardappel Timothee graspollen Aardappel, appel, wortel en selderij Appeltje verwarmen Wanneer je allergisch bent voor een bepaalde stof (allergeen) kun je hier niet van genezen. Wel kun je de allergenen (de pollen, stuifmelen of bijvoorbeeld de wortel) zo veel mogelijk proberen te vermijden. Ben je allergisch voor een bepaald voedingsproduct door de kruisreactie op je hooikoorts? Soms helpt het om het product te verwarmen. Een allergeen is een eiwit. Door het product te verwarmen verander je de structuur van het eiwit definitief. Hierdoor reageert je lichaam anders op het stofje. Doe bijvoorbeeld een appel een minuutje in de magnetron of kook de wortel goed gaar. Ook is het soms mogelijk om een tolerantie op te bouwen voor bepaalde producten waar je allergisch bent. Het opbouwen van deze tolerantie kan je het beste samen met de diëtist doen! E-nummers Sommige E-nummers, zoals glutamaat, sorbaten, nitraat en benzoaten, kunnen histamine vrijmaken in het menselijk lichaam. In het pollenseizoen kunnen mensen met hooikoorts gevoelig zijn voor deze E-nummers en kan het mijden van deze producten gewenst zijn. Roken Het stoppen met roken kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van de symptomen. Roken irriteert namelijk je luchtwegen, neus, ogen en keel waardoor de hooikoorts klachten kunnen verergeren. Het effect van histamine op je lever Natuurdiëtisten en acupuncturisten kijken nog weer wat anders: Zij kijken ook naar het effect van hooikoorts op je lever. Zo zou de verhoogde histamine aanmaak door de reactie op pollen ervoor kunnen zorgen dat de lever oververhit raakt. De natuurdiëtisten adviseren dan ook om de lever zo min mogelijk te belasten door producten zoals alcohol, chocola, koffie en vetten rijk aan verzadigd vet te mijden. Daarnaast adviseren ze voeding die weinig histamine bevatten, zoals: yoghurt, tonijn en varkensvlees (een volledige tabel is tevinden op www.natuurdietisten.nl). Ook het drinken van minimaal 2 liter water (zonder koolzuur) wordt geadviseerd om de lever te kalmeren. Vanuit de gangbare wetenschap is dit (nog) niet aangetoond en worden behandelingen vooral gebaseerd op het aanpakken van de kruisreacties, maar wellicht kun jij er toch je voordeel mee doen. Samengevat: onze tips bij hooikoorts: Houd minimaal één week lang een voedseldagboek bij en schrijf hierbij ook op wanneer je welke klachten hebt. Op deze manier kan je proberen te achterhalen op welke producten je een kruisreactie hebt. Bekijk ook de lijst op www.natuurdietisten.nl Heb je last van kruisreacties? Overleg met een diëtist of het mogelijk is een tolerantie op te bouwen. Verwarm voedingsproducten waar je (vermoedelijk) allergisch bent om te onderzoeken of je dit product op deze manier wel kunt eten. Neem eventueel contact op met een acupuncturist om je te helpen. Wil je je huis luchten? Doe dit dan ’s ochtends vroeg en/of ’s avond laat. Op deze tijdstippen zweeft er minder stuifmeel in de lucht. Droog je was ook liever binnen.
Blog: Budgetkoken
Blog: Budgetkoken
26-3-2020
Door Corona verliezen mensen misschien wel hun baanof onderneming. Daarom vandaag een blog over budgetkoken: Ikkrijg vaak de opmerking dat gezond eten duur is en dat veel mensen zich geen verse groente en fruit kunnen veroorloven. Dat is ook heel lastig, maar het kan wel. Het kost alleen wel meer tijd en die heeft niet iedereen. Ik ken verschillende mensen die met een bijstandsuitkering toch heerlijk vers eten. Budgetkoken gaat namelijk niet alleen om slim kopen maar ook om het slim koken en slim bewaren. Hopelijk brengen we je vandaag een beetje op weg. Slim kopen Begin met een planning of weekmenu zodat je niet te veel in de verleiding komt om impulsaankopen te doen. Bekijk de aanbiedingen en kies voor groente en fruit van het seizoen. Die zijn echt veel voordeliger. Koop weinig vlees, zo houd je meer geld over voor groente. Vlees is duur en je hebt er maar een klein beetje van nodig. Ik gebruik het meer als accessoire dan als hoofdbestanddeel. Loop vooral langs het vriesvak. Veel groente is daar goedkoper, net zo lekker en net zo gezond. Deze groentes zijn al snel na de oogst ingevroren en hebben dus nog weinig vitamines verloren. En bekijk ook de recept-pakketten van de supermarkt. De consumentenbond heeft berekend dat die voordeliger zijn dan het los kopen van ingrediënten. Slim koken Kook zoveel mogelijk zelf. Kant en klare maaltijden zijn in verhouding behoorlijk prijzig. Kook vooral niet te veel zodat je niets hoeft weg te gooien. Gebruik een weegschaaltje. Hoe veel gram rijst, aardappelen etc. eten jullie? Maak 2 keer per week een maaltijd met restjes uit je koelkast van de andere maaltijden. Ik koop meestal voor 3 dagen en eet de vierde dag de restjes op. Als ik bijvoorbeeld bleekselderij koop dan heb ik altijd nog wat stengels over. Die gebruik dan op de restjesdag. De ideale restjesrecepten zijn gebakken eieren, hartige taart en soep. Daar kan werkelijk alles in. Op de foto hierboven heb ik gebakken eitjes gemaakt in een muffinvorm. Ook leuk! Een ander aspect is energiebewust koken. Wist je dat de aardappelen ook gaar worden als je het gas 5 minuten eerder uitzet? Kook ook met het deksel op de pan. Dat bespaart kosten. Slim bewaren Let op het verschil tussen THT en TGT. TGT betekent ‘te gebruiken tot’ en is vooral te vinden op vlees en vis. Deze datum is echt leidend en moet je niet overschrijden. THT betekent ‘TENMINSTE houdbaar tot’ en zie je op veel andere producten staan. Voor zuivel geldt bijvoorbeeld dat die nog dagenlang houdbaar is na de verstreken datum. Ruiken en proeven zijn de beste graadmeter. Kijk ook eens naar de temperatuur van je koelkast. Veel koelkasten staan te warm afgesteld. Als je de koelkast op 4 graden zet en je vriezer op -20 zijn je producten echt langer houdbaar. Succes en eet smakelijk!
Nationale week zonder vlees en waarom ik geen vleesvervangers eet
Nationale week zonder vlees en waarom ik geen vleesvervangers eet
9-3-2020
Blog: Waarom ik geen vleesvervangers eet Deze week is het de Nationale week zonder vlees. En alhoewel onze kookworkshops niet strikt vegetarisch zijn, doen we hier toch graag aan mee. Ik ben er sowieso voorstander van om vlees en vis als accessoire te gebruiken en niet als hoofbestanddeel van de maaltijd. Dat zijn bij ons de groentes. Veel vlees eten is niet gezond en ook niet goed voor het milieu. Daarom zijn bij mij de porties vlees en vis klein. Maar vlees geeft smaak, bevat verschillende nuttige vitamines en mineralen en is eiwitrijk. en daarom blijft het voor ons een belangrijk onderdeel van onze weekmenu’s in de rest van het jaar. Ik ben zelf flexitariër en dat betekent dat ik een aantal dagen van de week geen vlees of vis eet. Zo houden we ook voldoende budget over om kwalitatief goed vlees te kopen op de dagen dat we wel vlees eten. Zelf vind ik het ideaal om flexitariër te zijn. Ik heb de voordelen van de nuttige voedingswaarde van vlees en vis zonder na te hoeven denken over de vraag of ik bijvoorbeeld wel voldoende vitamine B12 binnenkrijg (zit alleen in dierlijke producten) en draag toch mijn steentje bij aan een betere wereld. Nu sta ik wel eens in de supermarkt bij het schap van de vleesvervangers dat alsmaar groter en groter wordt. Ik eigenlijk koop nooit vleesvervangers. Vlees en vis hebben veel smaak van zichzelf en dat hebben de vleesvervangers niet. Daarom zijn ze meestal erg zout en dat is nou niet echt gezond. De vleesvervangers bevatten vaak soja, en alhoewel dat beter is voor het milieu dan het eten van vlees, kies ik dan liever voor andere producten (van dichterbij) zoals peulvruchten. Bovendien zitten er behoorlijk wat ingrediënten in vleesvervangers die nodig zijn om de structuur en houdbaarheid te verbeteren, maar geen voedingswaarde leveren. Als je flexitariër bent zijn die vleesvervangers dus helemaal niet echt nuttig. Ik kan mij voorstellen dat dat voor vegetariërs en veganisten anders is. Dan is het prettig om af en toe te kunnen beschikken over de structuur van de vleesvervangers bij het koken en ook de toegevoegde vitamine B12 kan dan fijn zijn. Maar voor het grootste deel van de mensen geldt eigenlijk dat ze prima een paar dagen per week het vlees én de vleesvervangers links kunnen laten liggen. Daarom delen wij deze week een paar heerlijke gezonde vega recepten zonder vleesvervangers mét lekker veel groente. Volgende week nemen we dan weer een klein stukje vlees of vis.
Koolhydraatarm koken in januari
Koolhydraatarm koken in januari
2-12-2019
Begin het nieuwe jaar goed! Meer energie door minder koolhydraten Wil jij graag: - Afvallen? - Je bloedsuikers beter reguleren - Meer lekkere groente leren eten? - Koken zonder pakjes en zakjes? - Met een groepje ervaringen delen? Schrijf je in voor hettraject Koolhydraatarm Eten! In twaalf weken gaan we je leren hoe je minder koolhydraten kunt eten en toch lekker makkelijk kunt koken zonder honger te hebben. AVS diëtisten en Kookstudio Mama Mascha organiseren gezamenlijk voor jou een goed, passend en gezellig en lekker traject Koolhydraatarm Eten. Wat krijg je? Persoonlijk voedingsplan van een gediplomeerd diëtiste van AVS-diëtisten Individuele begeleiding van de diëtiste en een eindgesprek Kookworkshop koolhydraatarm eten Kennisworkshop koolhydraatarm eten Weekmenu’s in een handige app Adviezen en tips over een gezonde leefstijl via de app Mogelijkheid om met ons te chatten via de app Onderling chatten via What’s App (optioneel) Wat kost het? Het gehele traject kost 265,- euro. Een groot deel hiervan is meestal te declareren bij je zorgverzekeraar. Hiervoor heb je (waarschijnlijk) wel een doorverwijzing nodig van je huisarts. Neem contact met ons op om jouw situatie even door te nemen. Wil je alleen meedoen met de kooksworkshop? Die kost 40,- euro p.p. Wanneer? We starten met de gezellige en inspirende kookworkshop op zaterdag 11 januari om 17:00 uur. De individuele begeleiding wordt daarna samen met jou gepland. In week 6 wordt de kennisworkshop gepland. Waar? Alle activiteiten vindenplaatsin de kookstudio van Mama Mascha aan de Freark Damwei 4 in Leeuwarden Aanmelden? Meer informatie? Bel of mail naarmascha@foodtruckmamamascha.nlof marissa@avs-sportdietisten.nlof bel: 06-31927132 (Mascha) 06-51567374 (Marissa).
Intermittent fasting: de manier om slank te worden?
Intermittent fasting: de manier om slank te worden?
27-11-2019
Alwéér een nieuw dieet? Nee, intermittent fasting is geen dieet, maar het geeft richtlijnen voor wanneer en voor hoe lang je mag eten. De letterlijke vertaling is dan ook: Onderbroken vasten. Deze manier van eten is o.a. geïnspireerd op de Boeddhistische monniken, die ook aan perioden van vasten deden. Er wordt gezegd dat je lichaam meer tijd krijgt voor herstel, rust en als het ware een ‘reset’ ondergaat. Ook wordt het gebruikt als middel om af te vallen. Eigenlijk passen we al een manier van vasten toe; we slapen ‘s nachts en we leven (en daarbij eten) overdag. We hebben voor onszelf daarmee al een ritme ontwikkeld. Ons lichaam is daar ook op afgestemd: ’s nachts gaat de spijsvertering in de rust en glucose wordt bijvoorbeeld in de ochtend sneller opgenomen en minder goed in de avond. Michael Mosley is een Engelse arts en presentator en is medeverantwoordelijk voor de bekendheid van intermittent fasting. Hij schreef een boek genaamd: ‘The Fast diet’. Het boek omschrijft de 5:2 methode, een populaire vorm van vasten. Tegenwoordig is ook het ‘Time restricted eating’ populair. Hierbij kiezen mensen er vaak voor om de lunch als eerste maaltijd van de dag te nemen. Er zijn tegenwoordig talloze boeken te vinden over het onderwerp en ook in Nederland wordt het steeds bekender. Is vasten de nieuwe manier om af te vallen en wat voor effect heeft het nou op onze gezondheid? Soorten intermittent fasting Bij elke vorm van vasten is het de ‘regel’ dat je onbeperkt dranken mag drinken waar geen calorieën in zitten. Om de dag vasten Bij deze vorm van vasten wordt er 24 uur vasten afgewisseld met 24 uur eten zoals gebruikelijk. Tijdelijke calorie- beperking Bij deze vorm van vasten wordt vaak het 5:2 dieet genoemd. Op 2 dagen wordt er 25% van de gebruikelijke calorie- inname gegeten. De overige vijf dagen mag er gegeten worden als gebruikelijk. Een periode van de dag vasten Bij tijdsgebonden vasten kies je ervoor om in een bepaald tijdsbestek niet te eten. Vaak voorkomend is het vasten van 20.00-12.00,bij deze vorm sla je dus het ontbijt over, en is de lunch dus je eerste maaltijd. Gezondheidseffecten Om meteen met de deur in huis te vallen, ja, uit onderzoek blijkt dat je bij alle vormen van vasten gewicht verliest. Ergens is dat ook logisch. Als je het vasten op de juiste manier uitvoert, sla je als het ware een of meerdere eetmoment(en) over. Uit diverse studies blijkt dat er tijdens het vasten een aantal veranderingen in het lichaam optreden. De insulinegevoeligheid wordt hoger, dit vermindert de kans op het krijgen van diabetes type 2. Ook wordt er een gunstig effect gezien op risicofactoren als (LDL) cholesterol en triglyceriden. Het groeihormoon wordt verhoogd, dit hormoon helpt met de spieropbouw en vetverbranding. Dit hormoon kan pas geactiveerd worden als er weinig tot geen insuline in het bloed aanwezig is. Als we continu eten en er dus glucose in ons bloed komt en het lichaam continu insuline afgeeft, wordt dit groeihormoon veel minder aangemaakt. Ook de darmen hebben profijt van intermittent fasting. Bij mensen met overgewicht zien we vaak een afwijkende verhouding aan bacteriën in de darm. Periodes van vasten, waarbij de darm meer rust krijgt, zou een positief effect hebben op bacteriesamenstelling. Tot slot verlagen al deze veranderingen in het lichaam het risico op het krijgen van chronische ziekten. Maar.. Voordat we met zijn allen beginnen met vasten, is er nog een kanttekening. Hoewel er steeds meer erkend wordt dat vasten gezondheidsvoordelen kan bieden, zetten onderzoekers hun vraagtekens bij het verschil tussen vasten en gewoonweg minder eten. Het lijkt er sterk op dat de voordelen van deze leefstijl namelijk voortkomen uit het gewicht dat mensen ermee verliezen. Om dit met zekerheid te kunnen zeggen, zal er meer onderzoek moeten worden gedaan naar dit onderwerp. Voor- en nadelen op een rijtje Voordelen Gewichtsverlies Duidelijke regels Verhoogde insulinegevoeligheid Verbeterde waarden LDL, HDL, cholesterol en triglyceriden. Een verminderd risico op het krijgen van chronische ziekten. Verbeterde darm microbiotica. Verhoogd groeihormoon. Nadelen Vermoeidheid Hongerig gevoel Het kan moeilijk zijn om het toe te passen in je sociale leven. Meer aandacht nodig voor het binnenkrijgen van voldoendevoedingsstoffen. Weinig onderzoek naar de effecten op lange termijn. We raden je sterk af om te gaan vasten als je in de groei zit, last hebt vaneen eetstoornis, zwanger bent of borstvoeding geeft. Conclusie Deze manier van eten kan mogelijk gezondheidsvoordelen opleveren. Of die gezondheidsvoordelen voortkomen uit het gewichtsverlies dat ermee gepaard gaat of uit het vasten zelf, is echter nog maar de vraag. Vasten kan ervoor zorgen dat je gewicht verliest. Wil jij behoorlijk wat gewicht kwijt en lijkt het je wat om te starten met vasten? Overleg dan met een goede diëtist en maak samen een persoonlijk plan. Deze blog is geschreven door onze stagiaire Jente Friso Bronvermelding Patterson, R. E., & Sears, D. D. (2017). Metabolic Effects of Intermittent Fasting.Annual Review of Nutrition,37(1), 371–393.https://doi.org/10.1146/annurev-nutr-071816-064634 Barnosky, A. R., Hoddy, K. K., Unterman, T. G., & Varady, K. A. (2014). Intermittent fasting vs daily calorie restriction for type 2 diabetes prevention: a review of human findings.Translational Research,164(4), 302–311. https://doi.org/10.1016/j.trsl.2014.05.013 Sanders, S. W., & Moore, J. G. (1992). Gastrointestinal chronopharmacology: Physiology, pharmacology and therapeutic implications.Pharmacology & Therapeutics,54(1), 1–15.https://doi.org/10.1016/0163-7258(92)90049-6 Castaner, O., Goday, A., Park, Y.-M., Lee, S.-H., Magkos, F., Shiow, S.-A. T. E., & Schröder, H. (2018). The Gut Microbiome Profile in Obesity: A Systematic Review.International Journal of Endocrinology,2018, 1–9.https://doi.org/10.1155/2018/4095789 Bass, J., & Takahashi, J. S. (2010). Circadian Integration of Metabolism and Energetics.Science,330(6009), 1349–1354.https://doi.org/10.1126/science.1195027 Gill, S., & Panda, S. (2015). A Smartphone App Reveals Erratic Diurnal Eating Patterns in Humans that Can Be Modulated for Health Benefits.Cell Metabolism,22(5), 789–798. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2015.09.005 Halberg, N., Henriksen, M., Söderhamn, N., Stallknecht, B., Ploug, T., Schjerling, P., & Dela, F. (2005). Effect of intermittent fasting and refeeding on insulin action in healthy men.Journal of Applied Physiology,99(6), 2128–2136.https://doi.org/10.1152/japplphysiol.00683.2005 Harvard University. (z.d.).Diet Review: Intermittent Fasting for Weight Loss.Geraadpleegd op 2 november 2019, van https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/intermittent-fasting/ Aksungar, F. B., Topkaya, A. E., & Akyildiz, M. (2007). Interleukin-6, C-Reactive Protein and Biochemical Parameters during Prolonged Intermittent Fasting.Annals of Nutrition and Metabolism,51(1), 88–95.https://doi.org/10.1159/000100954 Ho, K. Y., Veldhuis, J. D., Johnson, M. L., Furlanetto, R., Evans, W. S., Alberti, K. G., & Thorner, M. O. (1988). Fasting enhances growth hormone secretion and amplifies the complex rhythms of growth hormone secretion in man.Journal of Clinical Investigation,81(4), 968–975.https://doi.org/10.1172/JCI113450 Diabetesfonds. (2019, 30 april).Koolhydraatarm en intermittent fasting bij diabetes type 1, wel of niet? | DiabetesType1. Geraadpleegd op 2 november 2019, van https://www.diabetestype1.nl/bibliotheek/dagelijks-leven/583-koolhydraatarm-en-intermittent-fasting-bij-diabetes-type-1-wel-of-niet
Slaap je slank?!
Slaap je slank?!
22-10-2019
Misschien probeer jij al een tijdje af te vallen, maar lukt het niet. Je eet gezond, beweegt flink, maar die kilo’s gaan er maar niet af. Je bent ten einde raad; wat doe ik toch verkeerd?! Heb jij wel eens naar je slaappatroon gekeken? Slaap en afvallen?! JA! Want te weinig slaap, dat is hartstikke ongezond en kan ervoor zorgen dat jij die kilo’s maar niet verliest of dat ze er zelfs aankomen. Voldoende nachtrust is namelijk naast gezonde voeding en beweging essentieel voor een gezonde leefstijl. Onvoldoende slaap en de kwaliteit van deze nachtrust kunnen daarnaast niet alleen een negatieve invloed hebben op je gewicht, maar ook op je algemene gezondheid (het kan je weerstand flink verlagen), psychologische balans, geheugen en leervermogen. Had jij gedacht dat een nacht goed slapen zo veel effect op je lichaam kon hebben? Een slaaptekort kan daarnaast je zin in zoet aanzienlijk vergroten, waardoor de kans op overeten toeneemt. Hoe dat zit, dat vertellen we je verder op in deze blog. Laten we bij het begin beginnen: onze biologische klok. Onze biologische klok Maar hoe werkt dit dan? We hebben allemaal te maken met onze biologische klok, die niet beïnvloed wordt door externe factoren. Deze klok heeft voor ons vastgelegd dat een groot aantal van onze essentiële lichaamsprocessen volgens een 24-uurs schema verlopen. Hierdoor kan het lichaam optimaal functioneren. Belangrijke processen hierbij zijn onder andere je temperatuurhuishouding, je slaappatroon en je behoeftebepaling aan eten en drinken. Met andere woorden: je behoefte aan eten en drinken en de tijdstippen daarvan zijn vastgelegd in je hersenen; in je biologische klok. Ook je spijsvertering is ingesteld op deze biologische klok. Zo is je spijsvertering erg actief overdag en in rust tijdens de nacht, ook als je ’s nachts wakker blijft. Dit betekent dan ook dat je lichaam het ’s avonds en ’s nachts een stuk zwaarder heeft je maaltijd te verwerken. Boosdoeners voor je slaappatroon Je hebt zojuist gelezen dat voor een groot deel je slaappatroon wordt aangestuurd door je interne biologische klok. Toch kunnen factoren van buitenaf ook invloed hebben op je dag- en nachtritme. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid daglicht, onregelmatige werktijden en feestjes. Hoe vaker jij je natuurlijke dag- en nachtritme verstoord, hoe harder je lichaam moet werken om zijn balans te bewaken of zelfs te herstellen. Natuurlijk heb je het niet altijd voor het zeggen wat betreft het in balans houden van je dag- en nachtritme. Misschien heb je wel hele onregelmatige werktijden, heb je net een verre wereldreis gemaakt (jetlag!) of heb je een aantal feestjes op de planning staan die je echt niet wilt missen. Wat heeft dan nog meer effect op je slaap? Roken, het drinken van alcohol en het drinken van cafeïne (dit zit natuurlijk in koffie en thee, maar wist je dat chocolade ook veel cafeïne bevat?) kunnen een negatieve invloed hebben op je nachtrust. Daarnaast kan voldoende beweging er voor zorgen dat je beter slaapt. Let hierbij wel op je biologische klok. Zorg er voor dat je niet te laat ’s avonds gaat sporten. Omdat je lichaam rond half 9 begint met de aanmaak van de melatonine (slaaphormoon) aanmaak, kan je deze aanmaak flink ontregelen door te laat te gaan sporten. Grote kans dat je slechter zal inslapen en een onrustigere nachtrust zal hebben. Wij geven je graag een aantal tips waarin we je helpen je lichaam te voeden om zo een gezonde balans te houden in je dag- en nachtritme. Voordat we dat doen vertellen we eerst wat meer over de belangrijkste stoffen in het lichaam die effect hebben op je slaappatroon. 5 stoffen die invloed hebben op je slaappatroon 1. Melatonine Misschien wel het bekendste slaaphormoon in ons lichaam en regelt je dag- en nachtritme. Daarnaast ondersteunt melatonine het immuunsysteem. Je biologische klok stimuleert de aanmaak van melatonine rond 20:30 ’s avonds. 2. Cortisol Het hormoon cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd, zorgt voor energie bij stress, is ontstekingsremmend en heeft een belangrijke rol in het in balans houden van onze bloedsuikerspiegel. Daarnaast zorgt cortisol er voor dat je goed op kan staan in de ochtend. Maar, te veel cortisol is niet goed, omdat het de vetopslag in de buikstreek stimuleert. Wist je dat als je ’s avonds nog te veel cortisol hebt aangemaakt je slechter in slaap kan komen en minder diep slaapt? Een te hoog cortisolgehalte kan komen doordat je te weinig slaapt.4 Daarnaast hebben alcohol, cafeïne, te weinig beweging, stress en een niet-gevarieerd voedingspatroon een negatief effect op je cortisol huishouding. 3. Ghreline Wist je dat je door een slaaptekort meer zin kan hebben in zoet eten? Een slaaptekort kan er namelijk toe leiden dat de hoeveelheid van het hormoon ghreline toeneemt. Ghreline, ook wel het hongerhormoon genoemd, activeert je verlangen in zoet en dus suiker. Daarnaast verstoort ghreline het systeem in je lichaam dat probeert te voorkomen dat je te veel eet. Je kunt je dan ook voorstellen dat je met een chronisch slaaptekort vaak te veel eet, waardoor je in gewicht kan toenemen. 4. Magnesium Magnesium helpt om spierspanning tegen te gaan. Tijdens het slapen ontspannen je spieren en is het lichaam hard aan het werk om te herstellen. Door er voor te zorgen dat de spieren al ontspannen zijn tijdens het inslapen, zul jij je meer uitgerust voelen. Daarnaast speelt magnesium een ondersteunende rol in de aanmaak van melatonine. 5. Tryptofaan Net zoals magnesium beïnvloedt het aminozuur (een essentieel eiwit) tryptofaan de aanmaak van melatonine. Daarnaast beïnvloedt tryptofaan de aanmaak van het hormoon serotonine. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en kan er voor zorgen dat je lekker in je vel zit. Het is dan ook dubbele winst wanneer je voldoende tryptofaan binnenkrijgt! Slaap jezelf slank?! Zoals je hebt gelezen hebben veel factoren, zowel intern als extern, invloed op je slaappatroon en de kwaliteit van je nachtrust. De adviezen die hier naar voren zijn gekomen, hebben veel raakvlakken met de adviezen die je kan volgen als je een gezondere leefstijl wil hebben. Eet veel groentes (probeer minimaal 250 gram dag), fruit (minimaal 2 stuks per dag) en volkorenproducten. Vind je het lastig om te bedenken wat je elke dag moet eten om hieraan te voldoen? In onze ‘Lekker aan het werk’ app helpen we je graag een handje doormiddel van heerlijke en gezonde weekmenu’s (meer weten? Lees hier verder: https://www.foodtruckmamamascha.nl/onsaanbod/appmamamascha). Beweeg genoeg, pak ook je ontspanning (en houd je stresshormoon cortisol in balans) en wees voorzichtig met alcohol, roken en cafeïne. 3 handige tips: Naast bovenstaande adviezen geven we je nog graag drie specifieke tips om je slaap en de kwaliteit van je nachtrust te bevorderen: 1. Zorg voor voldoende inname van magnesium, dit zit onder andere in spinazie, avocado, volkorengranen, cashewnoten, pruimen en vijgen. 2. Zorg voor voldoende inname van tryptofaan, dit zit onder andere in bananen, bruine rijst, linzen, zonnebloempitten, pinda’s, sesamzaad en Parmezaanse kaas 3. Geef je cortisol hormoonhuishouding een gezonde boost. Voedingsmiddelen die een positief effect hebben op de verlaging van cortisol in het lichaam zijn vitamine C, foliumzuur, vitamine B5 en omega-3 vetzuren, deze kun je onder andere halen uit de volgende voedingsmiddelen:  Vitamine C: citrusfruit, paprika, kiwi’s en aardbeien  Foliumzuur: groene groentes, volkorenproducten en zuivel  Vitamine B5: volkorenproducten, peulvruchten en ei  Omega 3-vetzuren: vette vis, lijnzaadolie en walnoten [1]Ohlmann, K. K., O’Sullivan, M. I., Berryman, P., & Lukes, E. (2009).The Costs of Short Sleep.AAOHN Journal,57(9), 381–387.https://doi.org/10.1177/216507990905700905 [1]Slecht slapenhttps://slaapwijzer.net/slecht-slapen/ [1]Sugar cravings at night. Beschikbaar via:https://diabeteslibrary.org/sugar-cravings-at-night/Geraadpleegd op 14 oktober 2019. [1]Wat is er bekend over de werking van tryptofaan?https://www.fit.nl/voedingssupplementen/tryptofaan [1]Voedingscentrum (Magnesium, Cafeïne, vitamine C, foliumzuur, vitamine B5, omega 3) [1]Verlaag jouw cortisolwaarde met deze 7 tipshttps://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/algemeen/verlaag-jouw-cortisolwaarde-met-deze-7-tips/item65309 J. Easton. Sleep loss boosts hunger and unhealthy food choices.29 februari 2016. Beschikbaar via:https://www.uchicagomedicine.org/forefront/prevention-and-screening-articles/2016/february/sleep-loss-boosts-hunger-and-unhealthy-food-choices
Blog: gezonde tussendoortjes voor jou en je kinderen
Blog: gezonde tussendoortjes voor jou en je kinderen
27-8-2019
Een nieuw schooljaar voor je kind(eren). Tijd voor nieuwe doelen voor jezelf en je familie. Volgens het Voedingscentrum is er drie keer per dag ruimte voor een tussendoortje: ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds na het avondeten.Tijdens de schooluren zal je kind dan ook vast een zeker een tussendoortje nuttigen.Maar wat in de winkels wordt verkocht als gezond tussendoortje is vaak helemaal niet gezond en bevat veel suiker, vet en/of zout. Maar wat zijn dan gezonde tussendoortje? In deze blog nemen we je mee en lichten we toe wat nou wel en wat nou niet gezond is. Snelle Jelle of roze koek? Een Snelle Jelle van 70 gram bevat bijna 30 gram suiker, dit zijn 7,5 suikerklontjes! Een roze koek van 55 gram bevat bijna 23 gram suiker. Het voordeel van een roze koek is dat we weten dat die ongezond is. Zo ziet een roze koek er ook uit, en dat is lekker duidelijk. Lekker voor een uitzonderingsmoment, maar niet voor iedere dag. Een Snelle Jelle daarentegen wordt toch vaak geassocieerd met een gezond tussendoortje. Suikerbom verkleed als gezonde energieleverancier Een Snelle Jelle die wordt gepresenteerd als een energieleverancier die je kunt gebruiken als je even moet doorzetten, is dus behoorlijk misleidend. En omdat marketingspecialisten heel goed zijn in het beïnvloeden van ons brein, trappen we er gewoon in. Ze zijn zó slim. Nog een mooi voorbeeld: De Snelle Jelle met minder suiker bevat slechts 13,6 gram suiker, maar dat komt omdat ze de portie kleiner gemaakt! Dat toont natuurlijk veel mooier. Slim toch? Het is dan ook belangrijk om altijd goed het etiket te lezen en te checken hoe veel suiker, vet en zout in het product zit. Per 10 gram gewone Snelle Jelle eet je 4,2 gram suiker en per 10 gram Snelle Jelle met minder suiker eet je 2,7 gram suiker. Op zich een mooie verbetering dus. En een Snelle Jelle Zero heeft nog maar 0,3 gram suiker per 10 gram koek. Daarvoor in de plaats wordt xylitol gebruikt als zoetstof. Xylitol is een zoetstof die wordt gewonnen uit berkenhout of bijvoorbeeld maïs. Bij xylitol heb je minder last van een vieze nasmaak dan bijvoorbeeld bij aspartaam. Het heeft ook een minder slechte naam. Zoetstoffen Het nadeel van zoetstoffen kan zijn dat je denkt er meer van te kunnen nemen en dat je daardoor toch te veel eet. Een Snelle Jelle Zero geeft toch altijd nog 100 calorieën. Calorieën zijn trouwens niet zaligmakend. Ook een appeltje voor de dorst (of trek) geeft gemiddeld 80 calorieën, maar een appel heeft het voordeel dat het veel vezels en vitamines bevat. Lekker gezond dus en een hele goede keuze! Wat voor de Snelle Jelle geldt, geldt natuurlijk ook voor veel andere zogenaamde gezonde tussendoortjes zoals bijvoorbeeld de mueslirepen: zeer geschikt voor de snelle trek, maar het is en het blijft koek! En dus een uitzonderingsproduct. Koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels Tussendoortjes bevatten vaak veel koolhydraten (suikers) en verzadigde vetten. Dit is eigenlijk heel gek, want we willen dat een tussendoortje vullend is zodat we er weer een paar uren tegenaan kunnen. Wist je dat eiwitten de sterkste verzadigende werking hebben ten opzichte van koolhydraten en vetten? Dit wordt gevolgd door koolhydraten en daarna pas door vetten. Daarnaast zorgen vezels in een product voor een verzadigd gevoel. Een tussendoortje dat veel eiwit bevat en/of een tussendoortje rijk aan vezels (zoals vers/gedroogd fruit en rauwkost) zijn daarom ook een verantwoorde keuze. Gezonde tussendoortjes? We hebben in dit artikel een hoop informatie met je gedeeld. Maar wat zijn nu de gezonde tussendoortjes? Gelukkig is een heleboel gezond EN lekker! Door te kiezen voor gezonde tussendoortjes zorg je ervoor dat jij en je kind al een goede portie vezels, vitamines, mineralen, gezonde vetten en/of eiwitten binnenkrijgt. Allemaal belangrijke bouwstenen voor het lichaam. Een aantal voorbeelden van gezonde tussendoortjes zijn: Alle soorten vers fruit: rijk aan vezels, vitaminen en mineralen Handje gedroogd fruit: rijk aan vezels. We adviseren hierbij een ‘handje’, omdat doordat het fruit gedroogd is de energiedichtheid ook is toegenomen: dit betekent meer calorieën per gram ten opzichte van een vers stuk fruit. Alle soorten rauwkost (lekker met een dipje van hummus of kruidenyoghurt): denk hierbij bijvoorbeeld aan cherrytomaatjes, worteltjes en komkommer. Verse groentes zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen Handje ongezouten noten: rijk aan eiwitten en onverzadigde vetzuren Bakje yoghurt met muesli of fruit Rijstwafel, cracker of een plak roggenbrood met hüttenkäse Zelfgemaakte koek/gebak met weinig suiker Een gekookt eitje
Blog: alles over olie
Blog: alles over olie
27-7-2019
In de vorige blog hebben we je bijgepraat over het belang van onverzadigde vetten en dat die vaak te vinden zijn in verschillende soorten olie. Maar welk soort olie gebruik je nu voor waarvoor? In deze blog geven we je een duidelijk antwoord per oliesoort. Olijfolie extra vergine Extra vergine (of Vierge in het Frans) olijfolie is olie van de eerste koude persing en is de meest intense, smakvolle olijfolie. Dit is vaak ook de duurste olie. Een extra vergine olie gebruik je vooral om een salade aan te maken of bij ander koud gebruik. De smaak past natuurlijk uitstekend bij mediterrane gerechten. Soms is de smaak zelfs te heftig, zoals voor het maken van mayonaise of pesto. Het is ook niet aan te raden om in extra vergine olie te bakken. De olie kan niet zo heel heet worden en is eigenlijk niet gezond meer te gebruiken boven de 180 graden (net als boter). Bovendien is het zonde van je geld. Zodra je de olie warm maakt proef je de kwaliteit niet meer en gebruik je dus eigenlijk een te dure olie. Olijfolie mild of classico Uit latere persingen wordt de milde olijfolie gemaakt. In de supermarkt heeft de olie verschillende benamingen maar in ieder geval staat er dan geen ‘extra vergine’ op het etiket. De olie heeft een veel zachtere en mildere smaak. Deze olie is wel geschikt om in te bakken en is ook voordeliger qua prijs. Ik gebruik deze olie ook voor pesto, soms in combinatie met een beetje extra vergine. Olijfolie (beide soorten) bevat veel gezonde onverzadigde vetten en vitamine E. Zonnebloemolie Zonnebloemolie wordt gemaakt uit de pitten van de zonnebloem. De smaak is zeer neutraal, dus als dressing is deze olie minder interessant. Zonnebloemolie wordt gebruikt om in te bakken en is ook lekker in de mayonaise vanwege de neutrale smaak. Zonnebloemolie is erg goedkoop en heeft een gezond imago. Het bevat veel Omega 6 onverzadigde vetzuren. Het Voedingscentrum heeft zonnebloemolie opgenomen in de Schijf van Vijf. Er is echter inmiddels ook wetenschappelijk onderzoek waarin wordt beweerd dat Omega 6 vetten niet zo gezond zijn als het Voedingscentrum ons laat denken. Voor de zekerheid dus maar lekker afwisselen met olijfolie. Walnotenolie Walnotenolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is dus goed voor je gezondheid. Walnotenolie gebruik je niet om in te bakken, dat is zonde van je geld. De smaak is echter fantastisch en het geeft een salade een heerlijke oppepper. Ik vind een klein flesje walnotenolie in de kast echt een aanrader. Het past bijvoorbeeld heel goed bij herfstachtige recepten met paddenstoelen. Sesamolie Sesamolie heeft ook een intense smaak en is heerlijk over Aziatische gerechten en salades. Ook sesamolie is vrij prijzig en dus zonde om in te bakken want het verliest veel smaak. Op het laatste een beetje toevoegen aan een warm gerecht kan wel. Koolzaadolie Koolzaadolie kun je van Nederlandse bodem krijgen. Er is zowel milde olie om in te bakken als olie van de eerste koude persing om koud te gebruiken. Nederlandse koolzaadolie maakt weinig ‘foodmiles’ en is daarom behoorlijk duurzaam. Koolzaadolie bevat ook gezonde onverzadigde vetten. De smaak is vrij neutraal. Lijnzaadolie Wordt veel gebruikt door vegetariërs en veganisten vanwege het hoge gehalte aan Omega 3 vetten. Die krijgen zij wat minder binnen omdat ze geen vis eten. Lijnzaadolie is niet geschikt om in te bakken. Kokosolie of kokosvet Er is of was een echte hype gaande rondom kokosolie. Het zou een echte superfood zijn en mega gezond. Ee zijn een paar dieetgoeroes die erbij zweren. De waarheid is echter dat kokosolie heel veel ongezonde verzadigde vetten bevat. Er bestaat kokosolie met een echte kokossmaak en met een neutrale smaak. Kokosolie zou ik vooral links laten liggen. Er zijn genoeg andere oliesoorten om mee te werken. Palmolie of palmvet Ook palmolie bevat veel ongezonde verzadigde vetten. Palmolie is goedkoop en wordt erg veel gebruikt in allerlei producten zoals chocopasta, pindakaas en koek. Voor de aanleg van palmbossen wordt veel oerwoud gekapt en dat is erg zonde. Palmolie is verreweg de meest gebruikte soort olie ter wereld. Maar het zou beter zijn als we de consumptie hiervan flink zouden kunnen terugbrengen, zowel voor de gezondheid als voor het klimaat.
1 2 3 >