gezond eten

 

Gezonder eten met gezond boeren verstand

 

Je lichaam is als een motor: Het heeft brandstof nodig. Eten is die brandstof. Als je goed wilt presteren moet je ook goede brandstof tanken en dus gezond eten en drinken.   

Over gezond eten zijn vele verschillende meningen. Het is soms behoorlijk verwarrend. De nieuwsberichten volgen elkaar snel op: is een ei nu wel of niet slecht voor je cholesterol? Is melk wel goed voor elk? Is het 'eet bewust' logo een garantie voor gezond eten? Persoonlijk vind ik het best wel ingewikkeld, maar ook weer niet.

 

Aan de preventieve kant werken wij met de richtlijnen van de Nederlandse Gezondheidsraad. We zijn het lang niet altijd eens met de soms wat rigide adviezen van het Voedingscentrum, maar weten wel zeker dat die adviezen zijn gebaseerd op goed wetenschappelijk onderzoek. Bovendien eet het overgrote gedeelte van de Nederlanders nog niet eens de geadviseerde 250 groente op een dag. Als iedereen dat zou halen dan konden we wel weer eens verder praten over een aantal details. Voor de gemiddelde Nederlander is de Schijf van Vijf dus een prima basis.

 

Onze belangrijkste tips:

 

 

 

 

1. Eet meer groente: 250 gram groente is heus niet zo veel. Begin al tijdens de lunch met een lekkere soep of salade en dan haal je het makkelijk. In de recepten hieronder vind je volop inspiratie.

 

2. Eet vooral puur en vers: Gebruik zo min mogelijk “pakjes en zakjes”, die bevatten vaak veel zout en/of suiker en onnodige toevoegingen. Vers koken kost niet meer tijd, je moet alleen even wat goede recepten hebben. Zie wederom hieronder of koop ons geweldige kookboek Arbeidsvitaminen voor nog veel meer inspiratie! https://www.foodtruckmamamascha.nl/webshop

 

3. Eet gevarieerd: Hoe meer verschillende producten je eet, hoe meer verschillende vitamines en mineralen je binnen krijgt. Probeer eens voor jezelf bij te houden hoe veel verschillende dingen je in 2 weken eet. In onze gezonde kookworkshops geven we je veel tips en inspiratie.

 

4. Eet wat minder vlees: Het produceren van vlees is ontzettend slecht voor het milieu en veel vlees eten is helemaal niet gezond. Gebruik vlees als 'accessoire' en niet als hoofdbestanddeel.

 

5. Eet normaal: Het gebruik van zogenaamde 'superfoods' is niet nodig en erg duur. In de Hollandse seizoensproducten zitten vaak meer of evenveel belangrijke voedingsstoffen. Zo kun je lekker normaal en toch gezond eten!

 

Om gezonder te gan eten kun je bij ons kennis- en kookworkshops boeken en/of aan de slag gaan met Personal Food Coaching. Kijk daarvoor op: https://www.foodtruckmamamascha.nl/onsaanbod/PersonalFoodCoaching

 

 

Websites die wij graag gebruiken:

http://www.voedingscentrum.nl  voor de Schijf van Vijf en leuke tips.

 

De Pyramide van de dietistes van Puur Gezond is misschien nog wel duidelijker. Bovendien hebben zij een leuke nieuwsbrief met tips: http://puurgezond.nu

 

Daarnaast is http://www.iamafoodie.nl een erg leuke website. Oprichtster Marijke Berkenpas is diëtist en wetenschapper en maakt op een toegankelijke manier korte metten met allerlei soorten 'wetenschappelijk' onderzoek en combineert dat met lekkere recepten.

 

Kijk ook eens op de website van de diëtistenpraktijk waar wij mee samenwerken: http://avs-dietisten.nl

 

 

 

spring rolls

spring rolls

Wat heb je nodig?

75 gram dunne noedels of mihoen

4 eetlepels zoete chilisaus

10 cm komkommer

1 groete winterwortel

1/2 limoen

100 gram Hollandse garnalen

10 rijstvellen

bosje koriander

125 gram zure room

Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking gaar. Giet ze af, doe ze in een kom en schep er 2 eetlepel chilisaus door.

 

Snijd de komkommer en wortel in dunne reepjes (of schaaf ze met een dunschiller). Pers de limoen uit en voeg de komkommer, wortel, garnalen en het limoensap aan de noedels toe. Schep goed om en voeg peper en zout naar smaak toe.

 

Vul een ruime kom met warm water en leg er een rijstvel in. Duw het rijstvel in het warme water tot hij zacht is. Haal het vel dan uit het water en leg op een plank. Leg een takje koriander net iets uit het midden op het rijstvel. Deze schijnt straks heel mooi door het rijstvel heen.

 

Drapeer een smalle strook van het noedelmengsel op het koriandertakje. Vouw de boven- en onderkant van het rijstvel over de noedels heen en rol de loempia zo strak mogelijk op.

 

Meng de zure room met 2 eetlepels chilisaus en garneer met wat korianderblaadjes. Serveer dit bij de loempia’s als dipsausje. 

 

Dit recept komt uit ons kookboek 'arbeidsvitaminen, lekker & gezond aan het werk'. Klik hier om het boek te bestellen: https://www.foodtruckmamamascha.nl/webshop