gezond eten

 

Gezonder eten met gezond boeren verstand

 

Je lichaam is als een motor: Het heeft brandstof nodig. Eten is die brandstof. Als je goed wilt presteren moet je ook goede brandstof tanken en dus gezond eten en drinken.   

Over gezond eten zijn vele verschillende meningen. Het is soms behoorlijk verwarrend. De nieuwsberichten volgen elkaar snel op: is een ei nu wel of niet slecht voor je cholesterol? Is melk wel goed voor elk? Is het 'eet bewust' logo een garantie voor gezond eten? Persoonlijk vind ik het best wel ingewikkeld, maar ook weer niet.

 

Aan de preventieve kant werken wij met de richtlijnen van de Nederlandse Gezondheidsraad. We zijn het lang niet altijd eens met de soms wat rigide adviezen van het Voedingscentrum, maar weten wel zeker dat die adviezen zijn gebaseerd op goed wetenschappelijk onderzoek. Bovendien eet het overgrote gedeelte van de Nederlanders nog niet eens de geadviseerde 250 groente op een dag. Als iedereen dat zou halen dan konden we wel weer eens verder praten over een aantal details. Voor de gemiddelde Nederlander is de Schijf van Vijf dus een prima basis.

 

Onze belangrijkste tips:

 

 

 

 

1. Eet meer groente: 250 gram groente is heus niet zo veel. Begin al tijdens de lunch met een lekkere soep of salade en dan haal je het makkelijk. In de recepten hieronder vind je volop inspiratie.

 

2. Eet vooral puur en vers: Gebruik zo min mogelijk “pakjes en zakjes”, die bevatten vaak veel zout en/of suiker en onnodige toevoegingen. Vers koken kost niet meer tijd, je moet alleen even wat goede recepten hebben. Zie wederom hieronder of koop ons geweldige kookboek Arbeidsvitaminen voor nog veel meer inspiratie! https://www.foodtruckmamamascha.nl/webshop

 

3. Eet gevarieerd: Hoe meer verschillende producten je eet, hoe meer verschillende vitamines en mineralen je binnen krijgt. Probeer eens voor jezelf bij te houden hoe veel verschillende dingen je in 2 weken eet. In onze gezonde kookworkshops geven we je veel tips en inspiratie.

 

4. Eet wat minder vlees: Het produceren van vlees is ontzettend slecht voor het milieu en veel vlees eten is helemaal niet gezond. Gebruik vlees als 'accessoire' en niet als hoofdbestanddeel.

 

5. Eet normaal: Het gebruik van zogenaamde 'superfoods' is niet nodig en erg duur. In de Hollandse seizoensproducten zitten vaak meer of evenveel belangrijke voedingsstoffen. Zo kun je lekker normaal en toch gezond eten!

 

Om gezonder te gan eten kun je bij ons kennis- en kookworkshops boeken en/of aan de slag gaan met Personal Food Coaching. Kijk daarvoor op: https://www.foodtruckmamamascha.nl/onsaanbod/PersonalFoodCoaching

 

 

Websites die wij graag gebruiken:

http://www.voedingscentrum.nl  voor de Schijf van Vijf en leuke tips.

 

De Pyramide van de dietistes van Puur Gezond is misschien nog wel duidelijker. Bovendien hebben zij een leuke nieuwsbrief met tips: http://puurgezond.nu

 

Daarnaast is http://www.iamafoodie.nl een erg leuke website. Oprichtster Marijke Berkenpas is diëtist en wetenschapper en maakt op een toegankelijke manier korte metten met allerlei soorten 'wetenschappelijk' onderzoek en combineert dat met lekkere recepten.

 

Kijk ook eens op de website van de diëtistenpraktijk waar wij mee samenwerken: http://avs-dietisten.nl

 

 

 

Knolselderijsoep

Knolselderijsoep

Wat heb je nodig?

1 ui

1 teentje knoflook

1 knolselderij

2 aardappelen

2 eetlepels boter

2 bouillontabletten

50 gram blauwe kaas

125 ml. koksroom

100 gram walnoten

handje verse peterselie

 

 

Pel en snipper de ui en knoflook. Schil de knolselderij en de aardappel en snijd in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Om de knolselderij te schillen snijd je eerst aan de onderkant een plak af, zodat hij stabiel kan staan. Daarna snijd je de schil er een stuk eenvoudiger af. De knolselderij is namelijk niet zo hard als hij lijkt. Al is een goed mes is natuurlijk wel een must…

 

Doe de boter in een soeppan en voeg de direct ui toe. Laat de ui ongeveer 5 minuten zachtjes bakken totdat hij glazig is. Doe dan de knoflook er bij en laat nog 2 tot 3 minuten op zacht vuur bakken. 

 

Voeg de knolselderij en aardappel toe en laat het geheel nog eens 5 minuten mee bakken. Roer wel regelmatig: de aardappel kan snel aan de bodem van de pan vast blijven plakken.

Schenk er dan 500 ml kokend water bij. Misschien moet je er straks wat extra water bij doen. De uiteindelijke hoeveelheid water hangt af van de grootte van je knolselderij. Te dun is niet lekker en water toevoegen kan altijd nog. Laat de soep ongeveer 15 minuten koken totdat de aardappelen zacht zijn. Voeg de bouillontabletten toe en roer goed zodat ze helemaal oplossen.

Snijd de blauwe kaas in kleine stukjes en doe ze in de soep. Pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep op smaak met peper en zout en meng de room er door. 

 

Hak de walnoten en kruiden fijn en gebruik ze om de soep te garneren.  

 

Dit recept komt uit ons kookboek 'arbeidsvitaminen, lekker & gezond aan het werk'. Klik hier om het boek te bestellen: https://www.foodtruckmamamascha.nl/webshop